cynamon na odchudzanie

Cynamon. Nieznane oblicze przyprawy

Cynamon to przyprawa, która większości osób kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i pyszną szarlotką. Niesłusznie jest on niedoceniany, a jego właściwości nie są wykorzystywane w codziennej diecie. Tak naprawdę niewiele osób wie, że pozwala on szybko schudnąć i posiada wiele właściwości leczniczych. Warto więc przyjrzeć się bliżej tej przyprawie i dowiedzieć się, co tak naprawdę w sobie skrywa i wykorzystać dla swojego zdrowia, to co natura daje najcenniejszego.

Co warto wiedzieć o cynamonie?

Cynamon, o czym wiedziały już nasza babcie, to znakomity sposób na pozbycie się cellulitu, trądziku, jak również zdecydowanie pomaga przy odchudzaniu, gdyż wspomaga przemianę materii i spalanie tłuszczów. To prawdzie źródło różnego rodzaju składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Szczególnie warto wspomnieć o aldehydzie cynamonowym, który to oprócz pięknego i specyficznego zapachu wykazuje działanie antynowotworowe. Innymi składnikami tej przyprawy są aldehyd oraz epikatechina. Te dwie substancje sprawiają, ze zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak Alzhaimer czy Parkinson. Sprawdza się także przy przeziębieniach, ponieważ doskonale rozgrzewa, jak i łagodzi świąd po ukąszeniach komarów i innych owadów.

Co istotne, również z punktu widzenia zachowania szczupłej sylwetki, zarówno kora z cynamonowca, jak i olejek cynamonowy mają działanie przeciwmiażdżycowe oraz skutecznie obniżają poziom glukozy w krwi, co jest szczególnie ważne zarówno u osób chorych na cukrzycę, jak i u tych, którzy z powodu insulinoodporności nie potrafią zrzucić zbędnych kilogramów. Dzięki tej właściwości przyspiesza odchudzanie. Posiada on także właściwości antybakteryjne, dlatego też sprawdza się w przypadku trądziku, aplikowany zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. Aby w pełni wykorzystać możliwości jakie posiada cynamon i jego moc, specjaliści zalecają aby codziennie spożywać go pół łyżeczki, jako dodatek, do różnego rodzaju potraw, którym dodaje wyjątkowych właściwości smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *